Rokotukset

Rokotettaessa lemmikin elimistö muodostaa itse vasta-aineita rokotteen sisältämille taudinaiheuttajille. Siksi rokotteet eivät anna välitöntä suojaa sairauksia vastaan. On tärkeää, että lemmikki on rokotushetkellä terve ja sisäloiset häädetty, jotta puolustusjärjestelmällä on parhaat edellytykset vasta-aineiden muodostamiseen ja rokotteelle saadaan paras vaste. Pennuille sisäloishäätö on hyvä tehdä noin 2 viikkoa, mutta vähintään 10 päivää ennen rokotusta.

Rokotteiden haittavaikutukset ovat harvinaisia, mutta mahdollisia. Rokotteet voivat aiheuttaa mm. itsestään ohimenevää kuumetta, väsymystä, pahoinvointia tai paikallisia ihoreaktioita pistoalueelle. Myös kuonon alueen turvotusta voi esiintyä. Haittavaikutukset ovat yleensä lieviä.


Miksi rokotetaan?

Pennut saavat emoltaan vasta-aineita tartuntatauteja vastaan jo kohdussa ja ternimaidossa, mutta emolta saatu suoja heikkenee pentujen varttuessa. Rokotuksilla pentujen oma puolustusjärjestelmä saadaan muodostamaan pidempiaikainen suoja tarttuvia tauteja vastaan. Suomessa koiria rokotetaan säännöllisesti raivotautia, penikkatautia, parvovirusta, kennelyskää ja tarttuvaa maksatulehdusta vastaan. Kissojen rokotusohjelmaan sisältyy kissarutto ja kissaflunssa (rinotrakeiitti ja calicivirukset), sekä raivotauti.

Milloin rokotetaan?

Koiranpentu rokotetaan sen täytettyä 12 vk. Rokotus voidaan antaa jo 8 viikon iässä, jolloin se tulee uusia 12 vk:n iässä. Seuraavat rokotukset tulevat 1v iässä ja sen jälkeen kolmen vuoden välein.

Koirille, jotka käyvät aktiivisesti koiratapahtumissa tai koirahoitoloissa suositellaan annettavan kennelyskärokote (Bordetella ja parainfluenssa) vuoden välein.

Kissanpennut rokotetaan 12 ja 16 vk:n iässä. Sitten 1 v kuluttua ja jatkossa 3 v välein. Kissaflunssarokote suositellaan annettavan vuosittain.

Huomioitavaa on, että näyttelyiden rokotusvaatimukset voivat poiketa rokotusohjelmasta. Ulkomaisten näyttelyiden rokotusvaatimukset voivat myös poiketa kotimaan näyttelyiden vaatimuksista. Ulkomaille matkustavien lemmikkien rokotustarve kannattaa aina varmistaa hyvissä ajoin määränpäämaan edustustosta.

Tiineen koiran herpesrokotus

Koiran herpesvirus on maailmanlaajuisesti esiintyvä sairaus, joka on herkästi tarttuva. Kerran tartunnan saanut koira kantaa virusta koko loppuelämänsä ajan. Tartuntaa on vaikea havaita aikuisessa koirassa, sillä se voi olla pitkiä aikoja oireeton. Virus aktivoituu stressitilojen (esim. tiineys) yhteydessä tai jos koiraa hoidetaan immuunipuolustusta heikentävällä lääkityksellä. Akuutissa vaiheessa herpesinfektio voi aiheuttaa haavaumia tai rakkuloita limakalvoilla sukupuolielimissä ja ylähengitysteissä. Aikuisille koirille tartunta ei ole vaarallinen, mutta vastasyntyneille pennuille hengenvaarallinen.

Herpesvirus tarttuu suorassa kosketuksessa sairaan yksilön kanssa tai ylähengitysteiden eritteiden välityksellä koirien nuuskiessa ja nuollessa toisiaan. Pennut saavat tartunnan joko istukan kautta, synnytyskanavassa tai eritteiden välityksellä synnytyksen jälkeen. Virus voi aiheuttaa keskenmenoa, pentujen alikehittyneisyyttä, sekä kohtu- ja pentukuolemia. Pentue saadaan suojattua herpesinfektiolta emolle annettavalla rokotteella. Herpesrokote annetaan kaksi kertaa jokaisen tiineyden aikana, ensimmäisen kerran 7-10 vuorokauden kuluttua astumisesta ja toisen kerran 1-2 viikkoa ennen synnytystä. Narttu siirtää immuniteetin vastasyntyneisiin pentuihin ternimaidon kautta.